>> Kersenweetjes

Zoete en zure kersen
Er zijn eigenlijk twee soorten kersen: zoete kersen en krieken (of zure kersen). Zoete kersen worden meestal vers gegeten, want zo zijn ze het lekkerst. Krieken worden doorgaans verwerkt in taarten, confituren of in alcoholische dranken.

Aankoop en bewaring
Belgische kersen zijn verkrijgbaar van half juni tot einde juli. De eerste helft van juli is echter de toptijd. Bewaar de kersen op een koele plaats, eventueel in de groentelade van de koelkast. Zorg ervoor dat de kersen gespreid worden op een schotel om kneuzingen te vermijden. Spoel de kersen voorzichtig en haal pas nadien de steeltjes eraf, zo blijft het aroma behouden!

Kersen zijn gezond!
Natuurlijk, net als andere fruitsoorten zijn kersen gezond mar ze hebben ook specifieke eigenschappen. Vermits kersen zeer veel antioxidanten bevatten kunnen we stellen dat ze bijzonder goed zijn in de preventie van hart- en vaatziekten en kankers.

Recept voor ongeveer 4 potjes kersenconfituur
Ingrediënten: 1kg rijpe kersen, 1 pakje Dr. Oetker Gelfix 2:1 en 2 à 3 eetlepels vers citroensap
Bereiding: was en ontpit de kersen, laat uitlekken. Vermeng met geleersuiker en laat 1 nacht staan. Donkerrode, rijpe kersen hebben een zeer zoet aroma en weinig vruchtenzuur, hierdoor is geleren moeilijk. Daarom is het aangeraden om een suikerbesparend geleermiddel (Gelfix) te gebruiken en de kersen enkele uren tot 1 nacht laten trekken. Voeg dan het citroensap toe en breng alles onder voortdurend kroeren aan de kook. Zodra de confituur goed kookt, 2 tot 3 minuten borrelend laten doorkoken Deze tijd respecteren! Indien de confituur niet lang genoeg kookt kan de pectine niet werken, indien je te lang laat koken dan wordt de pectine terug vloeibaar. Giet dan onmiddelijk tot aan de rand in de potjes en sluit af.


Hellingenfort
Karel en Veerle Vaes
Helshovenstraat 16A
3840 Borgloon
info@hellingenfort.be

>> Wegbeschrijving